“Coronavirus, una amenaça per al pluralisme informatiu a l’estat”

Barcelona, juny 2020

La crisi econòmica derivada de la pandèmia i la tendència a la promoció de grans grups comunicatius per part del Govern espanyol pot posar en perill la pluralitat informativa.

L’Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat publica l’informe “Coronavirus, una amenaça per al pluralisme informatiu a l’estat”. El treball del periodista Quique Badia Masoni, editat amb el suport de la Fundació Catalunya-Fons, analitza com els diferents governs espanyols han provat d’ingerir en les línies editorials i el desenvolupament empresarial dels mitjans de comunicació, principalment afavorint un gran grup mediàtic audiovisual per servir als seus interessos polítics i en detriment de la pluralitat informativa. 

L’informe repassa els mecanismes pels quals els diferents governs de Moncloa han interferit a favor o en contra de grans grups empresarials durant les últimes dècades, amb pràctiques que els tribunals han considerat anticompetitives, forçant els procediments legals i arribant alguns cops a amenaçar dissidents. Pel que fa al finançament “no és possible conèixer amb seguretat l’abast de la publicitat institucional del Govern espanyol”, que inclou un ventall d’empreses públiques i organismes independents, malgrat l’empara i aplicació de mecanismes garantits per la llei de transparència, alerta l’autor.

Una de les principals conclusions de l’anàlisi és que podem anticipar “un increment de les dificultats de les empreses per mantenir la seva independència vers el poder” i “una major concentració empresarial, tot en detriment de la pluralitat informativa”, que s’ha vist profundament agreujada per les conseqüències de la gestió dels efectes de la pandèmia. 

Els principals afectats són els mitjans petits i independents, que malden per fer periodisme d’investigació i que hem vist néixer els darrers anys en l’esfera digital. Aquests veuen que el model que ha permès arribar a la crítica situació actual sumat als efectes devastadors de la Covid-19 els pot deixar els comptes malmesos”, explica en declaracions el periodista Quique Badia. 

Finalment destaca que tant el sistema de mitjans català com espanyol, són sistemes mediterranis. El sistema espanyol, principalment, es pot definir “per tenir uns mitjans molt més orientats a l’opinió que no pas a la informació, un fort paral·lelisme entre les línies editorials dels mitjans i els interessos dels partits i amb una relació amb l’espectre radiotelevisiu en què són els legisladors els que el controlen, mitjançant subvencions, lleis i polítiques que afavoreixen uns grups en detriment dels altres”. També es constata la major concentració dels professionals de la comunicació a Madrid, i en menor mesura a Catalunya (Eurostat, 2006).