Skip to content

Manifest: La societat civil de Catalunya, per la dignitat

La força de la societat catalana rau en l’activisme i l’associacionisme de la ciutadania, un fenomen social lligat històricament als valors de la cooperació i solidaritat que les caracteritzen. La tolerància i el respecte a totes les persones amb independència del seu origen, classe social, ideologia política, orientació sexual i religió, són igualment valors imprescindibles per assegurar la bona convivència de la qual aquest país sempre ha donat exemple.

L’abril de 2014 es presentava públicament Societat Civil Catalana (d’ara endavant, SCC) que, amb aquest nom, ha intentat apropiar-se d’un terme comú que es refereix al conjunt d’entitats cíviques, culturals i socials de Catalunya, caracteritzada per la seva diversitat però també per la defensa dels principis democràtics, la cultura i la societat catalana en el seu conjunt. Per tant ni SCC ni cap entitat d’aquesta societat civil es pot erigir en portaveu del conjunt.

Expressem la nostra preocupació per les proves i investigacions que vinculen SCC amb organitzacions d’extrema dreta, i per les informacions publicades als mitjans de comunicació que relacionen SCC i el seu expresident Josep Ramon Bosch amb el franquisme i el nazisme. Aquestes recerques el fan presumpte autor d’amenaces i injúries proferides des de l’anonimat de les xarxes socials.

Per aquest motiu, les associacions, entitats i personalitats sotassignants volem manifestar el següent:

1. Defensem la llibertat d’expressió i en conseqüència que cada organització pugui defensar les idees que consideri oportunes des dels valors democràtics i rotundament oposats a ideologies totalitàries. Insistim que en cap cas es poden defensar els crims contra la Humanitat del nazisme i el franquisme.

2. Recordem tristament que el règim nazi va assassinar milions de persones. Protestem enèrgicament davant de qualsevol exaltació tant del nazisme com del franquisme. Aquest últim, sense comptar les víctimes de la Guerra Civil, va reprimir i assassinar més de 150.000 persones a l’Estat espanyol, entre elles Lluís Companys, l’únic president escollit democràticament executat pel feixisme a Europa en complicitat del règim nazi i el de Vichy que el van deportar, i el franquista responsable de l’assassinat.

3. Mostrem la nostra indignació pel fet que, amb la patrimonialització del nom, les greus acusacions contra SCC perjudiquen la bona imatge de la veritable societat civil catalana.

4. Sol·licitem al jurat del Parlament Europeu que anul·li la concessió del Premi Ciutadà Europeu 2014 a SCC, ja que entenem que l’apologia del franquisme, del nazisme són incompatibles amb valors de la Carta de drets fonamentals de la Unió Europea (concòrdia, convivència, respecte, tolerància, i llibertat d’expressió) que reconeix el premi.

Signants del manifest “La societat civil de Catalunya, per la dignitat”

Entitats:

Comissió de la Dignitat

Amical de Mauthausen i altres camps

SOS Racisme

Fundació Congrés de Cultura Catalana

Fundació Catalunya Fons

Eurodiputats

Josep-Maria Terricabras (ERC) Grup: ALE/Verds

Ernest Maragall (MES) Grup: ALE/Verds

Ramon Tremosa (CDC) Grup: ALDE

Jordi Sebastià (Compromís) Grup: ALE/Verds

José Bové (Verds francesos EELV) Grup: ALE/Verds

Alyn Smith (SNP, Escòcia) Grup: ALE/Verds

Ian Hughton (SNP, Escòcia) Grup: ALE/Verds

Jill Evans (Plaid Cymru, Gales). Grup: ALE/Verds

Tatjana Zdanoka (Igualtat de Drets/Unió Russa de Letònia, Letònia) Grup: ALE/Verds

Bart Staes (Groen, Bèlgica) Grup: ALE/Verds

Bodil Valero (Partit Verd de Suècia) Grup: ALE/Verds

Josu Juaristi (EH Bildu) Grup: GUE-NGL

Martina Anderson (Sinn Féin, Irlanda del Nord) Grup: GUE-NGL

Matt Carthy (Sinn Féin, Irlanda) Grup: GUE-NGL

Liadh Ní Riada (Sinn Féin, Irlanda) Grup: GUE -NGL

Lynn Boylan (Sinn Féin, Irlanda) Grup: GUE-NGL

Lídia Senra (Galícia, Izquierda Unida) Grup: GUE-NGL

Mark Demesmaeker (N-VA, Flandes) Grup: ECR

Fabio Castaldo (Movimento 5 Stelle, Itàlia) Grup: EFDD

Altres personalitats

Marcus Pucnik: soci fundador i exresponsable internacional de premsa de SCC

Emplacem a les entitats que es vulguin adherir a fer-ho a través del blog